• Zápis do 1. ročníka

    Vážení rodičia,

    zápis do 1. ročníka základnej školy pre  školský rok 2024/2025  bude 4. apríla 2024 od 14.00 do 17.00 hod.  v budove Základnej školy v Čároch. Na zápise sa zúčastnia zákonní zástupcovia spolu s dieťaťom. Je potrebné priniesť si so sebou  rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonných zástupcov, prípadne doklady o vyšetrení dieťaťa v CPP. Na zápise sa vyberá 20 eur na  zošity a pomôcky pre žiaka do 1. ročníka.

    Zákonný zástupca v súlade so školským zákonom je povinný pri zápise uviesť tieto osobné údaje:

    • meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa alebo adresa miesta, kde sa dieťa alebo žiak obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu,,
    • meno a priezvisko,  trvalé bydlisko zákonných zástupcov alebo adresa miesta, kde sa zákonný zástupca obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava  na  adrese trvalého pobytu, kontakt na účely komunikácie.
    • podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom stave dieťaťa.

    Na zápis môžete priniesť  vyplnené formuláre, ktoré sa nachádzajú nižšie.

    prihlaska_na_vzdelavanie(1).pdf

    prihlaska_NBV_ETV(1).pdf

    zapisny_listok(1).pdf

    prihlaska_SKD(1).pdf

    Zapisny_listok_na_stravu_SJ_pri_ZS_Cary_novy(1)(1).pdf

     

     

  • Jarné tvorenie v 2. triede

    15. 3. 2024

    "Trošku vody za golier, pár vajíčok na tanier. Pár šibnutí po zadku veľa zdravia ku sviatku." Jarné obdobie je plné farieb, nového života a veselosti. Deti sa môžu zapojiť do rôznych tvorivých aktivít, ktoré nielenže rozvíjajú ich jemnú motoriku, ale aj podporujú ich predstavivosť. Tu je niekoľko nápadov na jarné tvorenie, ktoré využili naši druháci - veľkonočné pozdravy, farbenie vajíčok, pestrá sliepočka a omaľovánky. 

  • 2 % z dane

    2 % z dane

    Vážení rodičia a priatelia školy,

     aj v tomto roku vám zákon umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je  naše rodičovské združenie. Tento dar vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a možnosť rozvoja našich aktivít v prospech vašich detí.

    Zverejňujeme tlačivo Vyhlásenie o poukázaní podielu 2% zaplatenej dane, ktoré spolu s potvrdením o zaplatení dane môžete priniesť do školy a tak podporiť rozvíjanie svojich detí. Ďakujeme za vaše príspevky.

  • Beseda so spisovateľkou Zdenkou Lacikovou

    13. 3. 2024

    Keďže marec je nielen prvým jarným mesiacom, ale aj mesiacom knihy, privítali sme v našej škole milú návštevu. Prišla medzi nás pani spisovateľka, autorka 18 básnických zbierok, Zdenka Laciková. Porozprávala nám niečo o svojich literárnych začiatkoch, o svojej tvorbe, ale prezradila aj to, kde hľadá inšpiráciu a na čom v súčasnosti pracuje. Veríme, že jej návšteva bude pre mnohých inšpirujúca a posmelí ich vo vlastnej literárnej tvorbe. Ešte raz ďakujeme za návštevu.

  • Talentárium na cestách ...

    2. 3. 2024

    Predprázdninovú sobotu sme strávili v Bratislave návštevou Michalskej veže a Múzea dopravy. Múzeum dopravy sa nachádza v priestoroch prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia. Dokumentuje históriu cestnej, železničnej i vodnej dopravy na Slovensku. Na Michalskej veži sme sa dozvedeli o jej histórii a zároveň nám boli odhalené mnohé zmeny ,ktorými prešla počas nedávnej rekonštrukcie. Mali sme z nej krásny výhľad na mesto. Samozrejme, nechýbala tradičná obedná pauzička v McDonalde.

  • Tretiaci prezentovali projekt MOJA OBEC

    1. 3. 2024

    Na hodine vlastivedy, v rámci tématického celku - MOJA OBEC, si tretiaci pripravili pekné projekty, ktoré odprezentovali svojim spolužiakom. V projektoch spomenuli významných rodákov, či historické pamiatky svojej obce.

  • Výchovný koncert - divadielko Múdry Maťko a blázni

    29. 2. 2024

    V rámci výchovného koncertu sme si pozreli rozprávku Múdry Maťko a blázni, ktorú na motívy Pavla Dobšinského spracovali a zahrali dvaja herci z Potulného divadla. Bola to vtipná a poučná rozprávka o tom, ako múdry Maťko hľadal nevestu a stretával po ceste samých bláznivých a hlúpych ľudí. Svojou múdrosťou príšiel nielen k neveste, ale aj k dobrému zárobku. Rozprávku sprevádzali pesničky v sprievode heligónky. Žiaci sa veľmi zabávali, smiali sa, tlieskali a spievali spolu s hudobníkmi. Bolo to zábavné a zároveň vzdelávacie predstavenie, ktoré nám priblížilo svet rozprávok a hudby. 

  • Obvodné kolo Hurbanovho pamätníka v Kútoch

    27. 2. 2024

    Dňa 27.februára 2024 sa uskutočnilo obvodné kolo v recitačnej súťaži Hurbanov pamätník v Kútoch. Našu školu reprezentovali Nely Khúlová z 3. triedy, Nela Šefčovičová zo 7. triedy a Zara Kotrčová z 8.triedy. Nela Šefčovičová bola v kategórii poézia ocenená 3. miestom a Zara Kotrčová získala v kategórii próza 2. miesto. Blahoželáme!

  • Výber z prváckej tvorby...

    Na hodinách výtvarnej výchovy, počas celej zimy, naši prváci usilovne pracovali. Ponúkame vám prehľad ich krásnych prác. Veríme, že vás zaujmú a potešia nejedno oko.

  • List anglickému kráľovi...

    Žiaci 6. triedy spolu s p. učiteľom Koczúrom napísali list britskému kráľovi Karolovi III.

  • Pochod Turkov v dedine a program pre dôchodcov

    13. 2. 2024

    Fašiangový program našich žiakov potešil aj všetkých obyvateľov pri pochode turkov a masiek po dedine. Nezabudli sme ani na seniorov. Spestrili sme im ich výročnú členskú schôdzu JDS v kultúrnom dome.

  • Fašiangy v škole

    13. 2. 2024

    Fašiangy sú obdobie veselosti, hojnosti a zábavy, ktoré trvá od Troch kráľov až do Popolcovej stredy. Obdobie fašiangu je plné veselia, karnevalov, výdatného jedla, vyprážaných sladkých šišiek a fánok. Jednou z najznámejších a najstarších tradícií je tanec turkov, ktorý sa zachoval najmä na Záhorí. Populárne je aj pochovávanie basy - symbolický smútočný obrad, ktorým sa končia fašiangy a začína pôst. Obe tieto tradície sú plné humoru, hudby a tanca. Aj v našej škole dbáme o zachovávanie týchto tradícií. Štvrtáci a piataci pod vedením pani učiteľky Polákovej nacvičili tanec turkov. Žiaci sa naučili text piesne a choreografiu, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Pani učiteľka Cintulová so šiestačkami, siedmačkami a  chlapcami z deviny zase nacvičili pochovávanie basy. Dievčatá robili plačky, ktoré nariekali nad basou, chlapci predstavovali miništranta a kňaza, ktorý čítal modlitby a požehnania. Basa sa symbolicky pochovala, pretože počas pôstu nemôže hrať. V posledný deň fašiangu predviedli svoje výkony spolužiakom, učiteľom a rodičom, ktorí ich odmenili veľkým potleskom a pochvalou.  

  • Hurbanov pamätník

    13. 2. 2024

    Na našej škole sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hurbanov pamätník dňa 13. februára 2024. Zúčastnilo sa ho 20 recitátorov z rôznych tried, ktorí si pripravili výber z diel slovenských aj svetových autorov. Prednášali básne aj prózu. Svojimi recitačnými výkonmi nás očarili a pobavili, ale aj zamysleli a dojali. Odborná porota, ktorú tvorili naši učitelia slovenského jazyka a literatúry, mala ťažkú úlohu vybrať najlepších z nich. Po dlhom rozhodovaní vyhlásila výsledky v jednotlivých kategóriách.

    1. kategória: 1.miesto Nelly Khúlová, 2.miesto Katka Bílská, 3.miesto: Linda Šimeková, Lucas Koleňák a Adrian Lánik

    2. kategória: 1. miesto nebolo udelené, 2. miesto Lucia Bučková a 3. miesto Bianka Šimeková, Bibiana Kollárová a Sebastián Horváth

    3. kategória: 1. miesto v poézii Nela Šefčovičová a 1. miesto v próze Zara Kotrčová. 2. miesto Timea Vudiová

    Víťazi z každej kategórie postúpili do obvodného kola súťaže, ktoré sa bude konať 27. februára 2024 v Kútoch. Víťazom blahoželáme a všetkým účastníkom školského kola súťaže Hurbanov pamätník ďakujeme za ich úžasné výkony.

  • Zdravý darček pre Natálku

    Piataci dnes odovzdali svojej spolužiačke, Natálke Pussovej, vitamíny a výživové doplnky, ktoré sme zakúpili z časti sumy vyzbieranej na vianočných trhoch solidarity. Natálka mala radosť a dúfame, že pomôžu podporiť jej oslabený zdravotný stav.

  • Na korčuliach...

    30. 1. 2024

    V utorok 30. januára 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili zimnej športovej akcie - korčuľovania na ľadovej ploche v Senici. Pod vedením pani učiteľky Cintulovej, Heskovej a Vudiovej a pána učiteľa Koczúra sme sa vydali autobusom do Senice, aby sme si poriadne užili korčule a ľad. Niektorí žiaci už mali skúsenosti s korčuľovaním, iní sa to učili po prvýkrát. Všetci sme sa však snažili prekonať svoje obavy a získať istotu na ľade. Mali sme skvelú príležitosť na posilnenie kolektívu, zdravé pohybové aktivity a zimnú zábavu. Tešíme sa na ďalšie podobné akcie.

  • Detský fašiangový karneval 2024

    28. 1. 2024

    V nedeľu 28. januára 2024 sa kultúrnom dome konal náš tradičný detský fašiangový karneval. Zúčastnilo sa na ňom veľa detí aj dospelých, ktorí si pripravili rôzne masky a kostýmy. Boli tam princezné, piráti, zvieratká, superhrdinovia a ďalšie postavičky. Deti sa zabávali pri hudbe, tancovali, súťažili a vyhrávali ceny. Na záver sa losovala bohatá a hodnotná tombola. Karneval bol veľmi vydarený a všetci sa dobre bavili do večerných hodín. Všetkým sponzorom srdečne ďakujeme za ich štedrosť a podporu. Ceny do tomboly potešili mnohé deti.

  • Hodina techniky v 9. triede

    Na hodine techniky sme vyrábali kŕmidlá pre vtáčiky. Zobrali sme rolky z toaletného papiera, natreli ich medom a obalili ich slnečnicovými semienkami. Na špagáte sme ich zavesili na kríky v areáli našej školy. Vtáčiky sa určite veľmi potešia. 

  • Výroba kŕmidiel pre vtáčiky na Eko krúžku

    Naši štvrtáci z Eko krúžku sa rozhodli urobiť niečo pekné pre našich malých operených priateľov. Vytvorili  vlastné kŕmidlá pre vtáčiky z plastových fliaš a špagátu. Potom pre ne našli vhodné miesta v areáli školy. Vybrali také, kde sa vtáčiky budú cítiť bezpečne a pohodlne. Nakoniec ich naplnili rôznymi semienkami, ako sú slnečnicové, tekvicové, ľanové alebo konopné. Dúfame, že sa vtáčikom budú páčiť a že nám prinesú radosť svojím štebotaním a spevom.

  • Vianoce 2023

    Naši žiaci Vám všetkým posielajú vianočný pozdrav v podobe krásnej piesne So this is Christmas od Johna Lennona

  • Vianočný trh solidarity

    21. 12. 2023

    Ďalšie úspešné podujatie, ktoré sa uskutočnilo na našej Základnej škole  bol dnešný Vianočný trh solidarity. Na trhu mali žiaci možnosť predávať prinesené veci za symbolické ceny. Medzi nimi boli hračky, plyšáky, ozdoby, oplátky, sušienky, čaj a ďalšie lahôdky, ktoré boli pripravené so starostlivosťou a láskou. Naši šikovní žiaci pripravili viacero aktivít, vrátane veštenia, maľovania na tvár a úpravy účesov. Každá položka niesla so sebou nielen krásu, ale aj príbeh podpory a pomoci tým, ktorí to potrebujú. Atmosféra bola plná smiechu a radosti. Celkový príjem z Vianočného trhu solidarity - vyše 300€ - bude venovaný na charitatívny účel. Toto podujatie zdôraznilo dôležitosť spolupatričnosti a ľudskej dobroty, čo sú hodnoty, ktoré by sme mali prenášať aj na naše deti.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Čáry
    Školská 285, 908 43 Čáry
  • 034/6592427

Fotogaléria